Excellente Communicatie

Het concept ‘Excellente Communicatie’ is ontstaan aan Nyenrode Business Universiteit. Door analyse van tientallen video-opnames waarin adequate communicatie met een groep centraal stond is een patroon van succes en falen ontdekt in 2010. Aan dit model, de Impact-matrix, is veel aanvullend materiaal over de dynamiek van communicatie toegevoegd. Dat heeft in 2011 geleid tot de publicatie van ‘Excellente Communicatie: het handboek om excellent te sturen in interactie’.

Wat zijn de ontwikkelingen sinds 2011?

Door de samenwerking met Arthur van Toombergen zijn de dooronwikkelingen in een stroomversnelling geraakt: de website excellentecommunicatie.nl en het platform met veel ondersteunend materiaal voor deelnemers aan de Masterclass komt per februari 2017 gereed.

978-90-489-0116-6_cover_b

Bestellen of een ‘sneak preview’ kan bij de uitgever.

Eind 2016 is de Engelse vertaling van het handboek gepubliceerd; ‘Mastering Communication’.

In 2016 hebben projectleiders in de ICT afdeling van de bank eenzelfde Masterclass gevolgd. In de 2016 is Excellente Communicatie een vast onderdeel geworden van het Leiderschapsprogramma van 120 medewerkers op sleutelposities binnen het genoemde bedrijf. In 2015 heeft de afdeling Business Change van een financiële instelling de Masterclass doorlopen waarbij de reacties unaniem zeer positief waren!

In 2014 is het handboek ook opgenomen in het Strategic Leadership Program van het Executive Education Center binnen Nyenrode Business Universiteit.
Ook in 2014 heeft een organisatie, actief in de beveiligingswereld, besloten om de ‘vijf stappen van een professionele dialoog’ in te stellen als dé manier om onderlinge gesprekken te voeren, opbouwende kritiek te geven en complimenten te geven in formele en informele gesprekken. Hiervoor is naast documenten en korte trainingen een film gemaakt om de methode in beeld te brengen in een fictieve setting. Dit alles in het kader van het realiseren van een stijl van leidinggeven die goed aansluit bij de cultuurslag die gemaakt wordt.

Sinds 2014 vormt dit onderdeel samen met Profile Dynamics de basis onder de invulling van LES (Leadership-Entrepreneurship-Stewardhsip) binnen het EMFC. Inmiddels hebben meer dan 350 ‘studenten’ met veel succes en plezier de Masterclass doorlopen.
Sinds de eerste druk in 2011 heeft dit handboek onderdeel gevormd van diverse individuele coachings- en teamtrajecten.
Ook is sinds dat jaar de Masterclass ‘Excellente Communicatie’, naar aanleiding van het verschijnen van het handboek, binnen de Post-doc opleiding Executive Master of Finance & Control (EMFC) van de Business Universiteit Nyenrode opgenomen als extra vak.